Poznato je da je majoneza visokokalorična i da nije zdrava, pogotovo za ljude koji imaju višak kilograma i koji paze na težinu. No mnogi su se navikli na njen poseban okus, te na njenu punoću kojom upotpunjuje sendviče, salate i brojne druge recepte. Takvima se teško odreći tako savršenog dodatka jelu, zato vam u nastavku donosimo recept za domać majonezu, koja je puno zdravija od one kupljene!
Priprema majoneze
1. U mikseru izmiksajte 3 žutanjka, 3 žličice senfa, 3 žličice cijeđenog limunovog soka, 3 prstohvata soli.
2. U izmiksanu smjesu polako dodajte 6 dcl ulja, uz miješanje smjese.
3. Kada dodate cijelo ulje, još jednom dobro izmiksajte smjesu i vaša domaća majoneza je gotova.
Domaću majonezu možete poslužiti odmah! Ukoliko napravite veću količinu, možete ju pohraniti u steriliziranu staklenku, koju potom pospremite u hladnjak.
Majoneza se naravno ne preporuča ukoliko ste jedna od onih osoba koje žele razviti zdrave prehrambene navike. Kupovna majoneza sadrži 75% masti, dok domaća majoneza sadrži oko 40% masti.
Za majonezu se koriste biljna ulja koja su bogata omega 6 masnim kiselinama. No unos omega 6 masnih kiselina je u modernoj prehrani pretjeran, te ga treba smanjiti. U kupovnoj majonezi nalaze se nepoznate količine soli i šećera, te određeni aditivi radi očuvanja konzistencije. Iz tog razloga domaća majoneza je puno zdravija!
Naravno problem ne leži u jednoj ili dvije žličice, nego u puno većoj konzumaciji, koju je teško kontrolirati, posebno ako ste veliki ljubitelj majoneze. Nitko ne kaže da se trebate odreći majoneze i njoj sličnih proizvoda, nego da pokušate ograničiti konzumaciju.
Ukoliko je majoneza dobro pripremljena, onda je zdrav proizvod, koji trebate konzumirati u malim količinama, a zbog visokog sadržaja kolesterola, natrija i velike kalorijske gustoće nije preporučljiva kardio-vaskularnim bolesnicima. Nikada se ne zna koji je tip masnoće prisutan u kupovnoj majonezi, a jednako tako nije niti poznato koji su sve dodaci korišteni. Stoga ju je najbolje izbjegavati!
Autor: A.Z., Foto: Sunny Forest/Shutterstock
Odgovori