Ljeto se približava kraju, dolazi jesen, a i zima nije tako daleko. Ako želite u nekim namirnicama uživati i u zimskim danima najbolje ih je spremiti u zimnicu. Kako se radi zimnica i na koje stvari morate pripaziti donosimo vam u nastavku.
Par savjeta za pripremanje zimnice
1. Staklenke prije upotrebe trebate dobro oprati i sterilizirati. Nemojte izostaviti i poklpce, koji jednako tako moraju biti čisti, a ako ćete staklenku poklopiti sa folijom, foliju operite alkoholom i staklenku poklopite sa dva sloja folije, pa pričvrstite elastičnom gumicom.
2. Za dulji rok zimnice, zimnicu napunite u staklneku tako da ostavite 2 cm prostora između zimnice i poklopca. A staklenku sa zimnicom obavezno čuvajte dalje od topline i sunca, na nekom tamnom i hladnom mjestu.
3. Ako trebate imati vruću staklenku pri ulijevanju zimnice, pazite da vam u kuhinji nije propuh, kako staklo nebi popucalo.
4. Voće i povrće prije pripremanja zimnice temeljito operite pod hladnom vodom, dobro pobrišite pa još malo isperite. Nakon toga voće i povrće ostavite da se samo posuši na zraku.
5. Za zdravu zimnicu upotrebljavajte voće i povrće koje je potpuno zrelo i neoštećeno.
Pazeći na neke od ovih stvari, vaša zimnica biti će baš onakva kakva treba, a u njoj ćete moći uživati tijekom cijele godine.
Ukoliko usred zime dobijete želju za konzumacijom nekog voća ili povrća, kojem nij sezona, puno je bolje da ga konzumirate spremljeno u zimnici, nego da to isto voće i povrće kupujete kada mu nije sezona. Pokušajte se na vrijeme sjetiti što bi vam sve moglo faliti tijekom zime, i na vrijeme pripremite zimnicu. Zimnicu je jednostavno za napraviti, a vaš organizam će vam na njoj biti jako zahvalan!
Pripremanje zimnice može povećati nutritivnu vrijednost namirnicama, a najbolje za vaš organizam bi bilo konzumiranje 5 povrća i voća svaki dan! Zimnicu čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock
Odgovori