Vruću čokoladu konzumiramo radi užitka, ali osim za užitak, vruća čokolada može poslužiti i kao lijek za želučane probleme, zbog antioksidansa koji se nalaze u kakau. Naši preci su koristili vruću čokoladu kao lijek za želučane probleme, sve do 19. stoljeća.
Prije 2.000 godina prvu vruću čokoladu su napravili Maye. Vruća čokolada postala je popularna u Europi, nakon otkrića Novog svijeta. Od njenog nastanka pa sve do danas, njen način pripreme je prošao mnogobrojne izmjene. Današnji način pripreme vruće čokolade različit je diljem svijeta. Primjerice, u Italiji je poznata “cioccolata densa” koja se poslužuje kao vrlo gusta čokolada, a u Americi je vruća čokolada uglavnom razrijeđena.
Napitak vruća čokolada sastoji se od čokolade ili kakao praha, toplog mlijeka ili vode i šećera, a bilo bi dobro kada bi ju osobe u poznim godinama konzumirale svaku večer prije spavanja, jer može spriječiti probleme s pamćenjem. Kakao koji je glavni sastojak vruće čokolade je pun flavonola koji tijelu donosi i druge blagodati.
Konzumacijom vruće čokolade, njen antioksidans će spriječiti oštećenje moždanih stanica. Osobe koje svakodnevno piju šalicu vruće čokolade imaju bolje pamćenje i odlični su u rasuđivanju. Čokolada stimulira i proizvodnju hormona sreće, a on smanjuje rizik od srčanog udara i krvni tlak, pomaže u očuvanju zdravlja arterija, smanjuje kolesterol i povećava elasticitet žila. Kakao koji je i dio vruće čokolade, je odlična zaštita od raka debelog crijeva.
Sastojci:
- tri šalice leda
- sto grama rastopljene čokolade
- jedna velika žlica šećera
- dvije žličice kakaa
- dvije žlice Nutelle
- jedna i pol šalica mlijeka
- šlag
- malo naribane čokolade
Priprema:
1. U blenderu izmiksati led, topljenu čokoladu, šećer, kakao, Nutellu i mlijeko.
2. Izmiksane sastojke preliti u šalicu.
3. Napraviti šlag, te ga staviti u šalicu na vrh čokolade.
4. Na vrh šlaga naribati malo čokolade.
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Odgovori