Ocat je učinkovito sredstvo u borbi protiv bakterija. Bakterije se godinama uništava pripravcima od octa. U Prvom svjetskom ratu su vojnicima rane čistili octom. I danas je ocat savršen za dezinfekciju rane ili ogrebotine, naravno, ako možete podnijeti peckanje. Ocat učinkovito uklanja i gljivične infekcije. Ako ih napadnete octom, većina gljivičnih infekcija će se povući.
Dobar je i za kožu i kosu. Ako ga razmažete po koži ili koristite za ispiranje nakon tuširanja, savršeno će ukloniti ostatke šampona, sapuna i regeneratora iz kose. Za smanjivanje peruti i umirenje svrbeži vlasišta kosu isperite octom.
Za što je dobar ocat: bradavice, pelenski osip, ubode kukaca, alergijski osip, probleme s uhom, neugodne tjelesne mirise, štucavicu, probavne smetnje, suha usta, akne, perut, modrice, masnu kosu, glavobolju, uši, psorijazu i sunčane opekline.
Postoje različite vrste octa, dobivene od šečerne repe na Filipinima, fermentirane riže ili rižinog vina u Kini, a u Tajlandu od kokosa. Postoji bijeli, crni i crveni rižin ocat, a u za kuhanje se u azijskoj kuhinji koristi više od pet tisuća godina. U drugim dijelovima svijeta možete naći ocat dobiven od krumpira, meda, datulja, bobica i oraha. U blizini svoga doma vjerojatno ćete naići na ocat koji se dobiva od jabuka (jabučni ocat), ocat dobiven od grožđa (vinski ocat) ili obični destilirani prozirni ocat (bijeli ocat), koji se jadnako koristi u kuhanju, a jako je dobar i kao kuhinjsko sredstvo za čišćenje.
Zbog svojih zdravstvenih blagodati jabučni ocat se obično ističe iznad drugih vrsta octa. Zašto? Kao prvo zato što su fermentirane jabuke bogate vrstom vlakana dobrom za probavu i pektinom, i kao drugo zato jer jabuke sadrže jabučnu kiselinu koja pomaže protiv bolova i koja se veže na magnezij u organizmu.
Jeste li znali da i sami možete napraviti ocat? Obavezno koristite sterilizirano posuđe kako bi izbjegli izlaganje bakterijama. Možete započeti sokom od jabuka ili vinom, a ubrzati proces fermentacije možete dodavanjem male količne već postojećeg octa. Domaći ocat čuvajte u začepljen u boci, tako ćete ga moći upotrebljavati mjesecima.
Autor: A.Z., Foto: Manolo Gómez/Flickr
Odgovori