Savršena

Video savjeti za ljepotu

  • Naslovnica
  • Frizure
  • Šminkanje
  • Kozmetika
    • Manikura
    • Njega lica
  • Masaža
  • Napravi sama
  • Vježbanje

Jaja punjena tunjevinom

Ana Zibar Komentiraj

Veliku ulogu u proslavi najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, uz crkvene svečanosti, oduvijek je imala hrana. Sigurno jedan od razloga zašto je tako je korizma i provedeno vrijeme odricanja prije Uskrsa. Razdoblje korizme i odricanja traje četrdeset dana. Nekada se nisu jela jaja u korizmi, a i danas postoji taj običaj kod istočnih kršćana.

Ljudi koji ne jedu jaja za vrijeme korizme, pokušavaju potrošiti sva jaja prije korizme, a naročito dan prije na fašnik. Do Uskrsa se uvijek nakupi velika količina jaja, jer ih kokoši puno snesu. Zato su jela s jajima najčešća jela u uskršnje vrijeme.

Kod Mađara je primjerice za Uskrs tradicionalno jelo jaja s krumpirom, kod Španjolaca “hornazo” s kuhanim jajima. U Hrvatskoj, točnije u Hrvatskom primorju, Dalmaciji i Istri , uskršnje tradicionalno jelo je pinca. Pinca je kolač koji se premazuje žumanjcima. Kada je kolač gotov, u sredinu se stavlja ukrasna pisanica. Od jaja se još pripremaju mnoga druga jela za Uskrs, a jedno od njih su i jaja punjena tunom.

Sastojci:

  • konzerva tune u ulju
  • šest tvrdo kuhanih jaja
  • dvije žlice majoneze
  • dvije žlice sitno rezanog luka
  • prstohvat soli
  • dvije žličice limunova soka
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • žlica senfa

Priprema:

1. Tvrdo skuhati jaja, oguliti ih i odvojiti tvrdo kuhane žumanjke.

2. Tvrdo kuhane žumanjke pomiješati s ostalim sastojcima.

3. Kada se miješanjem dobije glatka smjesa, tom smjesom napuniti bjelanjke.

4. Za kraj se jaja punjena tunom mogu ukrasiti maslinama.

I ne zaboravite ono najbitnije, da nije važno što vam je na blagdanskom stolu, nego s kime dijelite radost Uskrsa. S obzirom na količinu hrane koja je na blagdanskom stolu, bilo bi dobro malo pripaziti, koliko god bilo teško odoljeti, jer osim što nije dobro, nema potrebe za nepotrebnim pretrpavanjem hranom. Legenda kaže da se ostaci i mrvice koji se neće pojesti na sam Uskrs, se ne smiju bacati, nego spaliti ili zakopati.

Foto: Alekcey/Shutterstock

Vezane teme

  • Dobre strane sojeDobre strane soje
  • Vježbe disanja za opuštanjeVježbe disanja za opuštanje
  • Zimska njega kožeZimska njega kože
  • Maska za kosu od meda i kvascaMaska za kosu od meda i kvasca
  • Čučnjevi za početnikeČučnjevi za početnike
  • Priprema domaće NutellePriprema domaće Nutelle
  • Pravilno nanošenje rumenilaPravilno nanošenje rumenila
  • Kako smanjiti bore na licuKako smanjiti bore na licu

Kategorija: Napravi sama Tagovi: blagdanski stol, jaja recepti, jela s jajima, jela s tunom, tradicionalna jela, tuna recepti, uskrsna hrana, uskrsna jela

Ana Zibar

Autor Ana Zibar

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. U filmićima Ženski svijet pokazat ću vam kako da u kratkom vremenu dovedete tijelo u red, opustite se, uredite nokte, izmasirate, i još mnoge druge teme koje će vam na praktični, lakši i zabavniji naćin pomoći napraviti sve što ste željele.

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Novo, novije, najnovije

Anti-aging tretman umjesto botoxa i fillera

pletenica-sa-strane

Romantična boho frizura s trakom za kosu i pletenicama

duga-kosa

Niski pleteni rep

pletenica

Ležerna elegantna pletenica

pundja

Kriš kraš frizura

Kategorije

  • Šminkanje
  • Frizure
  • Masaža
  • Vježbanje
  • Napravi sama

Blogerice

  • Ana Buden
  • Ana Zibar
  • Katarina Senjić
  • korisnik
  • Martina Lovaković
  • Mia Perši
  • Sara Grgić

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Copyright ©2014.-2015. Informativka d.o.o. Savršena.hr dio je projekta Digitalna Mreža.