Kava je savršena za započinjanje dana, jer je odlična u razbuđivanju. Osim za početka dana, dobar je napitak za druženje sa prijateljima, kolegama ili za odmor nakon jela. Kako možete napraviti pravu tursku kavu, te koji je ispravan način kuhanja turske kave, pogledajte u nastavku.
Prava turska kava kuha se tako da u đezvu stavite dvije šalice hladne vode, ovo je doza za dvije osobe, a ako kuhate kavu za više ljudi, samo povećajte dozu, tako da po čovjeku bude jedna šalica hladne vode. U hladnu vodu odma stavljate dvije žlice kave. Nemojte čekati da voda zakuha, kako bi stavili kavu, jer na taj način kuhanja turkse kave, kave bude gorka. Na ovaj način kuhanja kave u hladnoj vodi, kava će imati svu svoju punoću.
Stavite đezvu na vatru, pa kavu i vodu kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Miješajte na laganoj vatri cijelo vrijeme, dok se ne počne stvarati pjena. Kada se počne stvarati pjena, prestanite miješati i ostavite kavu da zakipi, tako da malo pojačate vatru. Šečer ili mlijeko se ne stavljaju u kavu dok se kava kuha.
Šečer se stavlja tek kada je kava kuhana i to u svaku šalicu posebno. Kada kava zakipi do vrha, zagasite vatru. Sada je kava spremna za posluživanje, natočite ju u šalice, pa zasladite po želji i dodajte mlijeka ukoliko vam tako više odgovara piti kavu.
Kava nikada ne bi smijela biti prvo što ćete unijeti u svoj organizam! Prije konzumacije kave, obavezno prvo zdravo doručkujte, a tek onda zadovoljite svoje nepce okusom kave. Ukoliko ste na dijeti i želite smršaviti, onda se od kava jedino preporuča turka kava koja sadrži najmanje kalorija, obavezno izbjegavajte slatke napitke iz vrećice.
Kod ispijanja kave kroz dana, morate se disciplinirati na konzumaciju kave 2-3 šalice dnevno! Nikada nemojte prelaziti tu količinu, jer to jednostavno nije zdravo. Tri šalice kave najbolje je piti između obroka, a zadnju šalicu kave se ne preporuča piti nakon 18h.
Autor:A.Z., Foto:Kikalishvili Mamuka/Shutterstock
Odgovori