Čir na želucu je rana kraterasta oblika koja nastaje na želučanoj sluznici ili na dvanaesniku, najgorem dijelu tankog crijeva. Nastaje kada probavni enzim počne izjedati tkivo.
Obično se želučano crijevni trakt sam štiti od probavnih sokova debelim slojem sluzi i prirodnih antacida, ali bakterija koja može živjeti u stijenci probavnog trakta, može uništiti taj obrambeni sustav. To može napraviti i dugotrajna uporaba protuupalnih lijekova poput ibuprofena i aspirina.
Liječnici su vjerovali da ljuta i začinjena hrana nije dobra za osobe koje pate od čira na želucu, današnja istraživanja su pokazala da to nije uvijek tako. Dokazano je da feferoni mogu zapravo pomoći u izlječenju čira, tako što potiču kolanje krvi do rane.
Nekada se vjerovalo da mlijeko može smanjiti bolove od čira, ali zapravo povećava proizvodnju želučane kiseline. Tako da vam mlijeko može samo naštetiti, a ne pomoći.
Liječniku otiđite ako vas pecka u probavnom kanalu, ako imate crnu stolicu ili krv u stolici, ako često podrigujete i osjećate nadutost i bol, ako imate neobjašnjive mučnine , te ako povraćate krv koja izgleda poput crnog ili smeđeg taloga kave ili je jarko crvena, te kestenjasta. U slučaju da osjećate snažnu bol, to može biti znak da je čir puknuo, a to stanje može biti opasno po život, tada odmah nazovite hitnu pomoć ili otiđite u bolnicu.
Privremena pomoć u smanjivanju bolova je jedenje. Jedenjem se kiselina neutralizira kad se probavlja hrana. Ako imate čir na dvanaesniku, jedenje će pogoršati bol, ali ne i ako jedete vlaknastu hranu, jer vlakna usporavaju probavni proces. Bol u dvanaesniku se smanjuje kada hrana sporije putuje kroz želudac, što mu daje više vremena da neutralizira kiselinu.
Možete isprobati sok od aloe vere. To je popularan europski narodni lijek protiv čira na želucu. Sok aloe vere smiruje želučano-crijevne upale i smanjuje želučane kiseline. Pijte jednu trećinu šalice tri puta na dan.
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Odgovori