Otkriti uzrok otrovanja hranom nije lako. Problem je što ste nešto loše mogli pojesti prije nekoliko sati ili prije nekoliko dana, a to znatno otežava identificiranje uzročnika. Ako je došlo do otrovanja hranom osjećat ćete se loše, bolit će vas mišići i drhtat ćete.
Mikroorganizmi mogu ući u vaše tijelo na dva načina, hrana u kojoj ima mikroorganizama nije bila dovoljno kuhana ili je kuhar mogući nositelj uzročnika, a nije dobro oprao ruke prije diranja hrane. Kako god, posljedice nisu baš zabavne.
Kako si možete pomoći
1. Na vanjskoj strani lista nalazi se akupresurna točka, čijim pritiskom možete ublažiti proljev. Akupresurna točka za ublažavanje proljeva nalazi se osam širina prsta ispod donjeg ruba ivera i jednu širinu prsta postrance od prednje površine goljenične kosti. Pritisnite opisanu točku palcem na obje noge i držite dvije minute.
2. Na ruci se nalazi akupresurna točka za mučninu i povraćanje. Pritisnite točku između mišićnih tetiva dvije širine palca iznad unutarnjeg pregiba ručnog zgloba.
3. Pomiješajte žlicu indijske marante s malo vode da nastane pasta. Dodajte 500ml vrele vode i miješajte dok se smjesa zgušnjava. Okus možete poboljšati medom ili limunovim sokom. Ovaj napitak treba piti u redovitim intervalima tijekom dana, što će pomoći zgusnuti sadržaj u crijevima.
4. Žvačite komad svježeg đumbira, kristaliziran đumbir ili pijte čaj od đumbira.
5. Okupajte se u mlakoj vodi, u koju stavite 3 kapi ulja od geranija i đumbira i 2 kapi ulja od paprene metvice. Namačite se 20 minuta.
6. Pomiješajte 2 kapi metvičina, sandalova i geranijeva ulja, 5 žličica bademovog ulja i 3 kapi ulja čajevca. Smirujućim uljima masirajte trbuh laganim pokretima u smjeru kazaljke na satu.
7. Kako bi nadomjestili sol i šečer izgubljene proljevom pijuckajte balansirani napitak: icijedite 2 naranče, u njega dodajte 1/2 žličice soli i 2 žličice meda. Dolijte vode tako da cijeli napitak ima 500 ml. Pijte ovaj napitak svakih pola sata u malim gutljajima.
8. Pijte biljne čajeve poput kamilice, đumbira, majčine dušice, komorača i paprene metvice, koji će vam ublažiti želučane grčeve.
Autor: A.Z., Foto: NADKI/Shutterstock
Odgovori