Hladni dani su kao stvoreni za fine kremaste juhice, a ako žeite isporbati nešto novo, pokušajte napraviti vlastitu krem juhu od gljiva. Mi smo izabrali vrganje, ali možete koristiti i bilo koje druge gljive. Juha od vrganja brzo je gotova poslastica i jednako je ukusna bilo da je radimo od svježih, zamrznutih ili sušenih vrganja.
Ako nemate dovoljno vrganja, možete juhu dopuniti drugim šumskim gljivama, kao što su puhare, sunčanice, lisičke i slične gljive, a ako nemate šumskih gljiva, dopunite ih šampinjonima ili bukovačama, jer će bez obzira na to, svojim specifičnim okusom i mirisom, vrganj dominirati.
Sastojci:
- 100 g suhih vrganja natopljeni u mlakoj vodi
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- 1 krumpir
- 2 žlice brašna
- 3 režnja češnjaka
- malo vrhnja za kuhanje
- začini: sol, papar, đumbir, sušeni peršin ili bosiljak
Priprema krem juhe od vrganja
Narežite na luk na kockice i prepržite ga na maslinovom ulju do zlatno žute boje. Dodajete narezanu mrkvu i nastavite pržiti, povremeno podlijevajući s vodom od vrganja kako se ne bi zapeklo. Kada povrće malo omekša dodajte krumpir narezan na kockice i podlijte s ostatkom vode i začinite.
Za nekih desetak minuta dodajte vrganje u juhu i pustite da se kuhaju nekoliko minuta. Zatim, brašno pomiješajte s toplom vodom i ulijte u juhu. Neka juha još malo kuha pa dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite još 5 minuta kuhati da se sve lijepo sjedini. Prije nego skinete juhu sa štednjaka probajte nedostaje li začina.
Kada je juha gotova, možete ju servirati odmah, pokapati s nekoliko kapi maslinovg ulja, ubaciti svježeg bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja i vaši okusni pupoljci će vam biti zahvalni.
Juhu možete jesti kao predjelo ili kao lagani međuobrok. Pripremate li kompletni ručak, isprobajte za desert pikantne muffine.
U slast!
Foto: simona jakov/Freeimages
Odgovori