Jeste li ikada razmišljali o tome kako bi bilo lijepo kada bi mogli sami složiti ukusno piće, a da zbog toga ne morate izlaziti van? Popularne likere i druga alkoholna pića sada možete napraviti sami. Nekada su se likeri koristili samo u ljekovite svrhe, ali danas su oni postali prava poslastica za sve koji vole blaga alkoholna pića.
Od sastojaka su vam potrebne borovnice, šećer, vanilin šećer, rum, klinčić i crno vino. U lonac prvo stavljate malo manje od litre crnog vina, manje od pola kile šećera, čašu borovnice i jedan klinčić. Sastojke treba promiješati i staviti da se kuhaju do 10 minuta. Miješajte koliko mislite da je potrebno da bi smjesa postala kompaktna.
Kada zavrije prokuhajte još 10 minuta na laganoj vatri. Nakon toga ostavite da se ohladi. Nakon što se liker ohladio treba staviti 1 dcl ruma i 2 vanilin šećera. Promiješjate kako bi vam se šećer uspio otopiti. Nakon toga je liker spreman da ga pohranite u bocu. Prvo treba staviti malo borovnica i zatim uliti liker.
Kako bi vam bilo što lakše s prelijevanjem likera u bocu, bilo bi dobro kada bi koristili boce sa širokim grlom. Važno je da pazite na higijenu i da boca predviđena za liker bude čista.
Bilo bi najbolje da koristite bijeli šećer umjesto smeđeg, a nećete pogriješiti ni ako pokušate s medom. U pripremi likera najčešće se pored ruma koriste alkoholna pića poput tekile, lozovače i rakije. Poseban okus pored klinčića možete postići uz pomoć cimeta, đumbira i vanilije. Na vama je da odaberete okus koji će najbolje odgovarati vašim osjetilima.
Ukoliko se odlučite za pripremanje likera kada nije sezona vašeg najomiljenijeg voća, možete pokušati i sa smrznutim voćem. Prije nego krenete s pripremom likera provjerite imate li sve potrebno, a kada je piće spremno poslužite ga gostima i uživajte.
Autor: A.Z., Foto: kbelge/freeimages
Odgovori