Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci može se nakupiti više vrsta svježeg voća. Ako ga ne možete toliko pojesti, a i htjeli bi ga jesti i u zimi, možete ga zamrznuti. Tako ćete imati svježe voće i usred zime. U nastavku vam donosimo, kako zamrznuti pojedine vrste voća.
Kupine, maline, ribiz i crne bobice
Bobičasto voće je neprocjenjivi dar prirode zbog važnih nutrijenata kojim obiluje, a koji su neophodni za zdravlje čovjeka.
Bobičasto voće najbolje je zamrznuti tako da ga prvo operete u hladnoj vodi i osušite. Nakon pranja i sušenja ga možete zamrznuti bez ikakvih dodataka, ili ga možete pomiješati sa šećerom ili gustim sirupom. Ako se odlučite za zamrzavanje bobičastog voća sa šećerom, mjericu odredite tako da stavite 2 dl šećera i 1 1/2 dl voća, pomiješate i lagano miješate dok se šećer ne rastopi. Nakon toga voće zamrznite.
Trešnje i višnje
Trešnje i višnje su bogate vitaminima A, C i E, mineralima, folnom kiselinom, kalijem, željezom, magnezijem i vlaknima.
Prije zamrzavanja iz trešnja i višnja izvadite košticu. Možete ih preliti gustim sirupom u koji dodajte i vitamin C, ili ih samo pomiješajte šećerom. Mjericu odredite tako da stavite 2 dl šećera i 1 l voća. Nakon toga voće zamrznite. Još bolja kombinacija zamrzavanja će biti, ako zamrznete trešnje i višnje zajedno.
Marelice i breskve
Marelice i breskve su odlična zamjena za slatko, a pune su vitamina A, te zadržavaju zdravlje očiju i smanjuju naslage plaka na arterijama, te štite srce.
Kod zamrzavanja marelica i breskva bitno je da odaberete potpuno zrele i zdrave plodove. Svaki plod zasebno operite, ogulite i prepolovite. Stavite odmah u steriliziranu staklenku, pa prelijte gustim ili srednje gustim sirupom i dodajte vitamin C. Nakon toga ih odmah zamrznite.
Recept za sirup
Rijetki sirup: 6 dl vode pomiješajte sa 2 dkg šećera
Srednje gusti sirup: 4 dl vode pomiješajte sa 2 dkg šećera
Gusti sirup: 2 dl vode pomiješajte sa 2 dkg šećera
Sirup je gotov kada se sav šećer rastopi.
Autor: A.Z., Foto:ryby/Shutterstock
Odgovori