Svaka kućanica veliki dio vremena provodi u kuhinji kuhajući i pripremajući jela od jednostavnih do onih malo težih. Nekada i ona jednostavnija jela na kraju ispadnu komplicirana, ni ne znajući da grešku radi sama kuharica, i da sve može biti i puno brže i jednostavnije ako se dobro pripremi. U nastavku vam donosimo par trikova uz koja će vaša najdraža jela biti puno brže, bolje i kvalitetnije napravljena.
Mali kuhinjski trikovi
1. Izbjegavajte pranje noževa i tava za pečenje u perilici za posuđe, kako se ne bi oštetili i zahrđali.
2. Za dobru boju pohanih namirnica kod pečenja, nemojte ih naguravati jednu pored druge, nego ih pecite tako da imaju dosta prostora između sebe, te da im ulje dolazi do njihove polovice.
3. Sastojke za kuhanje uvijek mjerite odgovarajućom mjericom.
4. Kako se namirnice ne bi lijepile i kako bi bile ravnomjerno ispečene, prije pečenja tavu dobro zagrijte, a tek onda stavite namirnice. Nikada nemojte stavljati peći namirnice na hladnu tavu ili ulje.
5. Hranu nikada ne solite nakon kuhanja! Da bi hrana upila sol treba ju soliti tijekom kuhanja. A količinu soli odredite kušajući hranu dok se kuha.
6. Sastojci poput jaja, maslaca i mliječnih proizvoda prije kuhanja moraju postići sobnu temperaturu. Uvijek ih izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije pripreme.
7. Ako želite da vam meso zadrži sokove nakon kuhanja ili pečenja, prvo ga malo ostavite da odstoji, pa ga tek onda režite. U protivnom, ako ga izrežete odmah kada se skuha ili ispeče, meso će izgubiti sve sokove i biti će suho.
To su samo neke od malih tajni velikih majstora, koje uvelike mogu pomoći svakoj domaćici u njenom kućanstvu i kuhinji. No potrebno ih je zapamtiti i započeti ih primjenjivati. Nakon samo jednog puta ćete primijetiti brzinu i kvalitetu pripreme, s kojom ćete biti puno zadovoljniji, te ćete uštedjeti na vremenu i novcu.
Autor: A.Z.,Foto:Andy Dean Photography/Shutterstock
Odgovori