Ako želite da vaše omiljene namirnice zadrže u potpunosti svoj okus, te da traju što duže, morati ćete pripaziti kamo ih spremate, te na koji način ih držite. Puno namirnica ne ide u hladnjak, mada ih većina ljudi baš tamo sprema, ni ne znajući da im time skraćuje rok trajanja. Koje su to namirnice, te na koji način ih skladištiti donosimo vam u nastavku.
Namirnice kojima nije mjesto u hladnjaku
Kruh – dosta ljudi sprema kruh u frižider, misleći kako će tako ostati duže svjež. No to je daleko od istine.. Ako želite svježi kruh, onda ga pohranite u zamrzivač, a na sobnoj temperaturi ostaviti onoliko kruha, koliko mislite pojesti u sljedeća četiri dana.
Kava – kavu nikada nemojte držati u hladnjaku, jer se tamo stvara kondenzacija, što utječe na okus kave u zrnu i mljevene kave. Kavu je najbolje uvijek držati u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom mjestu, pri sobnoj temperaturi.
Krumpir – niska temperatura loše utječe na okus krumpira, zato ga je najbolje držati u papirnatim vrećicama, u ormaru. Krumpir nikada nemojte držati u plastičnim vrećicama, jer će na taj način krumpir brzo propasti, zbog zadržavanja vlage.
Ljuti umaci – koliko god vam to bilo nepojmljivo, vremenski rok ljutih umaka je na sobnoj temperaturi i do tri godine, dok ga spremanjem u hladnjak smanjujete na samo godinu dana.
Rajčica – rajčica se nikada ne drži u plastičnim vrećicama, kao ni u hladnjaku, jer će tako dobiti blijedu boju.
Tikvice – tikvice će vam trajati i do mjesec dana, ako ćete ih držati na sobnoj temperaturi. U hladnjaku će tikvice brzo propasti i osušiti se.
Luk – luk bi se uvijek trebao spremati u mrežaste vreće koje imaju dotok zraka. Čuvati ga treba na sobnoj temperaturi, ali ga nikada nemojte stavljati pored krumpira, jer će ga krumpit istruliti, zbog vlage koju pušta.
Autor: A.Z., Foto: Andresr/Shutterstock
Odgovori