Postoji mnogo verzija za izradu kolača mađarice, no ja ću vam pokazati po meni najbolju verziju. Kolač mađarica jako je popularan, ukusan i svi ga vole. Iako možda mislite da ga je teško napraviti, varate se. Samo slijedite upute iz videa i vaša mađarica bit će spremna za najzahtjevnija nepca.
Sastojci:
Za kore:
- 500g brašna (pola oštrog, pola glatkog brašna)
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 bjelanjak
- malo soli
- 150g šećera u prahu
- 150g omekšanog maslaca
- 150g punomasnog kiselog vrhnja
- 2 žlice ruma
Za kremu:
- 600ml vrhnja za kuhanje
- 600ml mlijeka
- 150ml likera Bailey`s (može i neki drugi krem liker)
- 150g šećera
- 150g bijele čokolade
- 150g nutelle/linolade
- 150g prženih mljevenih lješnjaka
- 2 pudinga od lješnjaka
- 150g škrobnog brašna
- 250g maslaca
Za glazuru:
- 100g čokolade (crne ili bijele)
- 3 žlice mlijeka
- 1 žlica ulja
Priprema kolača mađarice
Kore
Za početak, u posudi umiješajte maslac sa bjelanjkom i soli te malo po malo dodajte šećer. Zatim dodajte kiselo vrhnje i rum i dobro promiješajte. Nakon toga umiješajte brašno s praškom za pecivo, tako da tijesto postane meko i podatno.
Kore valjajte jako tanko pomoću prozirne folije na cca 30*40 cm dimenzije. Odmah razvaljajte 6 kora. Skupa s folijom prebacite kore na okrenuti pleh, maknite foliju i stavite peći na 180° oko 4-5 minuta da malo potamne po rubovima. Pečene kore izvadite i opteretite s limom da se izravnaju te ih pustite da se ohlade.
Krema
Mljevene pržene lješnjake potrebno je još jednom samljeti u mlincu za kavu ili blenderu sve dok ne postanu kao namaz. Zatim zakuhajte vrhnje, Bailey`s i pola mlijeka te u otopite bijelu čokoladu, nutellu/linoladu i namaz od lješnjaka.
U ostatku mlijeka razmutite pudinge, škrobno brašno i šećer. Nakon što ste umiješali sastojke, zakuhajte ih u kremu s lješnjacima (u čvrstu kremu), i na kraju dok je još krema vruća dodajte maslac i sve povežite.
Dobivenu kremu podijelite u 5 jednakih zdjelica i pokrijte ih prozirnom folijom.
Spajanje i glazura
Izrađene kore slažite jednu po jednu tako da između svake namažete napravljenu kremu. Kada napravite kolač i iskoristite svih 6 kora, kolač ne treba opterećivati, potrebno ga je ohladiti preko noći i sljedeći dan glazirati.
Uživajte u ovom ukusnom kolaču. Vjerujem da ćete i vi i vaši gosti biti oduševljeni. U slast!
Osim mađarice, koja će oduševiti vašu obitelj i goste, pripremite i popularne Linzer kekse koji će biti idealni zalogajčić uz popodnevnu kavu, posebice u zimskim mjesecima.
Foto: Volosina/Shutterstock
Odgovori