Savršena

Video savjeti za ljepotu

  • Naslovnica
  • Frizure
  • Šminkanje
  • Kozmetika
    • Manikura
    • Njega lica
  • Masaža
  • Napravi sama
  • Vježbanje

Trik za savršeno tvrdo kuhana jaja

Ana Zibar Komentiraj

Neizostavni sastojak velikom broju jela je jaje. Jaje daje punoću umacima i kolačima, nezamjenjivo je u tijestu, daje finu teksturu preljevima, upotrebljava se za pohanje, pečenje i prženje, i povezuje sirovo meso. Osim što služi kao sastojak brojnim jelima, jaje se može i samostalno pripremiti na više načina. Jaje se može poslužiti kao omlet, nabujak, poširano, kuhano i kao kajgana.

Jaja su nutritivno vrijedna namirnica, s velikim proteinskim sustavom, a sadrže 70 kalcija po komadu i malo masti. Bjelanjak jajeta ne sadrži kolesterol, a smatra se idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži idealne omjere esencijalnih aminokiselina. Više od polovice ukupnih masti u jajetu otpada na nezasićene masne kiseline.

Jaja su dobar izvor biotina, vitamina E, vitamina D, vitamina B2, vitamina B12, kolina, luteina, željeza i folne kiseline. U žumanjku jajeta nalazi se željezo koje se poput željeza u mesu jako dobro apsorbira. Zbog dobre apsorbacije željeza preporučuje se da jaja jedu osobe koje pate od manjka željeza. Jedina mana jajeta je velika količina kolesterola, koji se nalazi u žumanjku. Osobe koje imaju viška kolesterola i koje moraju paziti na njegov unos, ne bi smjele pojesti više od dva jaja tjedno.

Tvrdo kuhana jaja većina ljudi priprema tako da ih stave u kipuću vodu, na dvadeset minuta. Ali baš tako kuhana jaja neće biti onakva kakva trebaju biti nego loše kuhana i neukusna. Kod kuhanja jaja bjelanjak i žutanjak se kuhaju neravnomjerno, pa tu i leži trik kod kuhanja tvrdo kuhanih jaja.

Ako kuhate jaje na visokoj temperaturi, stvrdnut će se proteini koji se nalaze u bjelanjku, a prekuhate li jaje izazvat će se kemijska reakcija koja će stvoriti sivo-zelenkasti ovoj oko žumanjka. Kuhanje jajeta u kipućoj vodi koja krčka izazvat će pucanje ljuske, stoga da bi dobili savršeno kuhana jaja, kuhajte ih kraće i na manjoj temperaturi. Takvim načinom kuhanja jaja, bjelanjak će ostati mekan, a žumanjak će zadržati lijepu žutu boju.

Foto: ppi09/Shutterstock

Kategorija: Napravi sama

Autor Ana Zibar

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. U filmićima Ženski svijet pokazat ću vam kako da u kratkom vremenu dovedete tijelo u red, opustite se, uredite nokte, izmasirate, i još mnoge druge teme koje će vam na praktični, lakši i zabavniji naćin pomoći napraviti sve što ste željele.

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Novo, novije, najnovije

Anti-aging tretman umjesto botoxa i fillera

pletenica-sa-strane

Romantična boho frizura s trakom za kosu i pletenicama

duga-kosa

Niski pleteni rep

pletenica

Ležerna elegantna pletenica

pundja

Kriš kraš frizura

Kategorije

  • Šminkanje
  • Frizure
  • Masaža
  • Vježbanje
  • Napravi sama

Blogerice

  • Ana Buden
  • Ana Zibar
  • Katarina Senjić
  • korisnik
  • Martina Lovaković
  • Mia Perši
  • Sara Grgić

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Copyright © 2014–2022Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.