Soja se od davnih dana upotrebljava u Aziji, a sada je svakim danom sve više postala sve više prihvaćena i u ostatku svijeta. Ova mahunarka pruža puno koristi za zdravlje jednog čovjeka. Soja je toliko zdrava, da ju u Kini osim za hranu koriste i u ljekovite svrhe, a čak je smatraju i svetom biljkom.
Kod nas se soja svrstava u funkcionalnu hranu, jer je bogata bjelančevinama i odlična je kao nadopuna hrani koja je bazirana na riži. Njena upotreba se proširila po cijelom svijetu, jer se jeftino proizvodi. Danas se soja proizvodi industrijski i na možete ju naći na policama prehrambenih trgovina, u obliku jogurta, pudinga, shakea i mlijeka.
Osim što je bogata bjelančevinama, soja sadrži niz korisnih biljnih tvari i omega 3 masne kiseline. Njene bjelančevine su jednake životinjskima i mogu u potpunosti zamijeniti prehranu životinjskog podrijetla. Iz tog razloga soja je omiljeno jelo veganima i vegetarijancima, a njene proizvode često konzumiraju i osobe koje su alergične na kravlje mlijeko.
Sastojci soje mogu sniziti krvni tlak i kolesterol, poboljšati funkciju prostate, spriječiti začepljenje krvnih žila i povoljno utjecati na regulaciju šećera u krvi. Soja se posebno preporuča ženama u menopauzi. Jedina mana soje je ta što se u nekim zemljama uzgaja kao genetski modificirana biljka.
Sojin plod je mahuna, čija zrna mogu biti crne, zelene, smeđe ili žute boje, veličine 5 centimetara. Ona se uzgaja u toplim i vlažnim krajevima, a može čak narasti i do dva metra. Prilikom kupnje soje morate pripaziti da sjemenke soje budu cijele.
Prije kuhanja sjemenke soje namaćite osam sati u hladnjaku, u dovoljnoj količini vode, a najbolje je staviti tri puta više vode, nego što ima zrna. Kuhajte soju na laganoj vatri oko tri sata, a upotrijebite ju za sva jela za koja se upotrebljavaju bilo koje druge mahunarke.
Autor: A.Z., Foto: Baltar/freeimages
Odgovori