Marelica je voće male hranjive vrijednosti, koje sadrži samo 53 kalorije, a pulpa marelice je bogata ugljikohidratima. Kako ih ne bi jeli samo za lijepog vremena, i kako bi u njihovom finom okusu i slatkoći mogli uživati i u zimskim mjesecima, najbolje je napraviti kompot. Nema boljeg od domaćeg kompota od marelica, a u nastavku ćemo vam pokazati kako ga možete napraviti.
1. U lončić stavite zagrijati pola litre vode.
2. U zagrijanoj vodi rastopite dvije žlice šećera u prahu.
3. Mješajte na laganoj vatri, sve dok voda ne postane prozirna.
4. Kada voda postane prozirna, zagasite vatru i ostavite sirup da odstoji.
5. Dok sirup stoji, operite i ogulite marelice.
6. Oprane i oguljene marelice prepolovite po pola i izvadite im košticu.
7. Tako pripremljene marelice stavljajte u čistu steriliziranu staklenku.
8. Za kompot birajte tvrđe marelice, jer će tako biti bolji kompot.
9. Kada ste gotovi sa guljenjem i rezanjem marelica, tj. kada ih napunite do vrha staklenke, prelijte ih dobivenim sirupom.
10. Staklenku dobro hermetički zatvorite.
11. Gotovi kompot zagrijte tako da ga stavite u mlaku vodu i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
12. Nako što ste zagrijali kompot, ostavite ga da se ohladi.
13. Ohlađeni kompot spremite na hladno i tamno mjesto.
Marelice su bogate vitaminimaA, B2, B3, C i prirodnim šećerima, sadrže puno više magnezija od drugog voća. Oosbama koje pate od anemije preporuča se konzumacija merelica jer su njihovi plodovi korisni za anemičare. Marelice poboljšavaju funkciju mozga, a vrlo su učinkovite u normalizaciji krvnog tlaka. Kako su marelice bogate vitaminom A imaju pozitivne učinke na oči, pa mogu popraviti vid.
Najzdravije i najpoželjniji za konzumaciju radi zdravlja su suhe marelice, koje su bogate kalijem karbonatom, a koje su posebno dobre za ljude koje muče problemi sa krvnim tlakom, posebice aritmijom. Suhe marelice najviše se preporučaju djeci i starijim osobama, jer su prirodni lijek.
Foto: Zzvet/Shutterstock
Odgovori