Jaja su izvrsna hrana, koja možete jesti sama, a možete ih kombinirati u raznim jelima. Od njih možete pripremiti doručak u manje od 5 minuta, možete ih dodati salati i napraviti finu laganu večeru, od njih se rade najfiniji kolači… Jaja su hrana s kojom ne možete pogriješiti!
Kako pravilno ispeći jaja je jedna od osnovnih vještina, koje će vam trebati u kuhinji. U nastavku vam donosimo kako pravilno napraviti kajganu!
Postupak
1. U posudu stavite žlicu maslaca, nemojte stavljati ulje, jer je maslac zdraviji. Jaja zagrijte na sobnu temperaturu, pa ih umutite ditrektno u maslac. Jaja nemojte mutiti prije stavljanja u tavu! Jaja i maslac stavite na umjerenu vatru, pa miješajte.
2. Jaja miješajte brzim pokretima, te ih miješajte sa drvenom kuhačom, a nikako ne vilicom. Nemojte soliti jaja tokom pečenja, niti prije, nego ih solite tek kada su gotova. Ukoliko želite kremastija jaja, u ovom trenutku nemojte dodavati mlijeko ili vrhnje, jer ćete dobiti vlažna jaja, koja će se na taj način prepeći. Vrhnje dodavajte na kraju kada jaja budu gotova.
3. Sada ih malo maknite s vatre, ali ih cijelo vrijeme miješajte. U ni jednom trenutku dok jaja ne budu gotova, nemojte prestati miješati jaja, jer ćete stalnim miješanjem dobiti pjenasta jaja.
4. Sada ih ponovo malo dodajte na vatru, pa nakon nekog vremena ponovo maknite s vatre, neprestano miješajući. Jaja maknite sa vatre kada budu skoro gotova, nemojte ih ostaviti na vatri do samoga kraja. Neka toplina koja je u tavi, do kraja skuha jaja, jer će na taj način jaja biti najfinija.
5. Kada su jaja gotova, posolite ih i poslužite po želji, a možete im i dodati malo vrhnja da budu malo pjenastija.
Gotova jaja možete poslužiti, uz razne dekoracije. Boja i oblik jaja je idealna za razne vrste dekoracije. Poslužiti ih možete uz povrće, koje prethodno narežete u razne oblike, pa ćete na tanjuru dobiti prekrasno šarenilo, koje će svakoga oduševiti. Dobar tek!
Autor: A.Z., Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock
Odgovori