Osim odlascima ni razne dijete smršaviti možete i konzumirajuće neke od začina. Čudotvorni začini nalaze se u svačijem domu, a važno je samo da ih počnete primjenjivati u svakodnevnoj prehrani, kao dodatke, te da izbacite one dodatke koji debljaju. Koji su to začini i na koje ih načine trebate konzumirati kako bi smršavili, pogledajte u nastavku.
Ružmarin
Ružmarin pomaže u poticanju cirkulacije i krvi prema mozgu, a dobar je i za poboljšavanje koncentracije i liječenje glavobolje. Mljeveni ružmarin najbolje je dodati u lepinje, kruh ili svježe pripremljene peciva, a možete ga nadodati i u marinade i umake od rajčice. Za mršavljenje je najbolji hladan čaj od ružmarina, koji napravite tako da u litru prokuhane vode dodate 25 grama ružmarina i pola nasjeckanog limuna. Sve zajedno još prokuhajte oko dvije minute, pa ostavite da se ohladi. Gotovi čaj spremite u frižider, pa pijte svako jutro 1 dcl prije obroka.
Origano
Origano je začinsko bilje koje ima najviše antioksidanata,a možete dodati osim na pizzu, u razne umake ili vrhnja, a možete ga staviti i na tost zapržen sa sirom. Za organizam je jako zdrava rajčica koju je najbolje narezati na ploške pa ju posipati sa maslinovim uljem, paprom i origanom.
Cimet
Cimet pomaže u sprječavanju nakupljanja masnih naslaga i u mršavljenju, a možete ga posipati po zobenoj kaši, po marmeladi sa manje šećera namazanu na integralni kruhu, staviti žličicu u jogurt ili čaj ili ga dodati svježe napravljenom soku od voća.
Kurkuma
Kurkuma je pomaže u mršavljenju i prirodni je lijek protiv bolova. U kurkumi je najbolje marinirati piletinu, dodati u razne umake ili priloge od žitarica i riže.
Ljuta crvena papričica
Ljuta crvena papričica pomaže u probavi i mršavljenju. Sa čili papričicama najbolje je začinjavati sva jela kao što su variva, umaci, dresinzi za salatu i marinade.
Timijan
Timijan pomaže tijelu da se riješi soli, toksina i viška vode. Timijan stavite u gulaš ili ribu, ubacite ga u tjesteninu ili pizzu ili u dresing za salatu.
Đumbir
Đumbir smiruje želudac i smanjuje kiselinu u želucu. Đumbir je najbolji u kombinaciji sa zelenim čajem. Narežite na ploške 4 cm đumbira za 2 šalice čaja. Zajedno sa 2 čajne žlice zelenog čaja prelijte 500 ml vruće vode. Ostavite čaj da odstoji 5 minuta, pa ga potom ocijedite. Đumbir možete i naribati po svježem voću, staviti na kruh s medom ili umiješati u jogurt.
Autor: A.Z., Foto: Jenn Huls/Shutterstock
Odgovori