Istraživanja su pokazala da su Japanke koje su izvodile japansku ceremoniju čaja, imale mnogo manju stopu smrtnosti od drugih žena. Znanstvenici su otkrili kako su kemijski spojevi čaja među najučinkovitijim antioksidansima. Antioksidansi zaustavljaju djelovanje odvojenih molekula kisika koje oštećuju stanice u tijelu i povećavaju opasnost od ozbiljnih bolesti.
Biljni čajevi poput kamilice nisu pravi čajevi koji dolaze od biljke čaj. Zeleni čaj čine papreni i osušeni listovi te biljke. Kod nas se često pije crni čaj, koji prolazi kroz proces fermentacije, a to mu daje snažniji okus i tamniju boju. Fermentacijom se nažalost smanjuju razine korisnih kemijskih spojeva.
Za što je dobar: opekline od sunca, groznicu, atletsko stopalo, proljev, zubobolju, probleme s desnima, neugodan miris, hemeroide, glavobolju, afte i svrbež.
Polifenoli iz čaja su toliko djelotvorni antioksidansi koji imaju zaštitnu ulogu kroz čitavo tijelo. Čaj ima i antibakterijska svojstva koja blagotvorno djeluju na zdravlje zuba.
Čajem protiv raka
Epidemiološka istraživanja tvrde da čaj sprječava rak, jer u istraživanjima u kojima su se uspoređivale osobe koje piju čaj, sa onima koje ga ne piju čaj se pokazao kao ljekovito sredstvo protiv raka. Provedeno je mnogo istraživanja o zelenom čaju, koja su pokazala da redovitom konzumacijom zelenog čaja smanjujete opasnost od raka grkljana i želuca. Zbog toga što procesi obrade smanjuju količinu antioksidansa u crnom čaju, čini se da je zeleni čaj učinkovitiji u borbi protiv raka, iako oba imaju blagotvorna svojstva.
Zeleni čaj je bogat snažnim oksidansima koji su puno učinkovitiji od vitamina C, a za njih se vjeruje da štite DNK od promjena koje izaziva nastanak raka. Snažne oksidanse sadrži i crni čaj, ali u puno manjim količinama. Zeleni čaj se cijeni zbog svoje sposobnosti za sprečavanje nastajanje raka, ali postoje dokazi da može pomoći i osobama koje već boluju od raka.
Upozorenje- ako pijete čaj s mlijekom, vjerojatno gubite nešto od njegovog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Proteini iz mlijeka vežu se ne polifenole iz čaja, a time zaustavljaju njegovo blagotvorno djelovanje.
Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock
Odgovori