Keksi koji nikako ne smiju zaobići božićni stol su Linzer keksi. Vjerojatno je svima Božić nezamisliv bez ovih ukusnih malih keksića svih oblika. Bilo kojeg oblika ili punjenja, teško će se naći nepce koje će ostati ravnodušno prema ovim slatkim zalogajčićima. U nastavku slijedi moja verzija Linzer keksa.
Sastojci:
- 185 grama oštrog brašna
- 100 grama glatkog brašna
- 100 grama badema
- 150 grama otopljenog maslaca
- 150 grama šećera
- 1 rum šećer
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- korica limuna
- pola čajne žlice cimeta
- pola čajne žlice đumbira
- pola čajne žlice sode bikarbone
- pekmez po želji
Priprema Linzer keksa
Umijesite sve sastojke osim pekmeza u glatko tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Kada je tijesto odstajalo, posipajte brašnom radnu površinu i razvaljajte ga na tanko. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Lim za pečenje obložite masnim papirom i na njega slažite tijesto koje ste izrezali kalupima. Stavite u pećnicu nekoliko minutu te izvadite kad malo porumene.
Na kraju pekmezom spajajte dva keksića istog oblika, posipajte šećerom u prahu i spremni su za serviranje. U početku će keksići biti malo tvrđi, no s vremenom će omekšati i topiti se u ustima. U slast!
Osim popularnih Linzer keksa, božićno vrijeme je idealno da pripremite i mađaricu. Postoji mnogo verzija za izradu kolača mađarice, no ja ću vam pokazati po meni najbolju verziju koju možete pogledati ovdje.
Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock
Odgovori